Élményajánló

Itt talál néhány tippet, mit kell és mit érdemes megtekinteni, kipróbálni, meghódítani vagy elsajátítani, míg a Bakonyban jár!

Legyen a bőröndjében egy kényelmes cipő az időjárásnak megfelelő öltözet, a többiről mi gondoskodunk!


Forest Hills**** - Zirci Arborétum

Zirci Arborétum

Minden korosztály számára kiváló kikapcsolódást nyújt az arborétum különleges növény- és állatvilága, a Cuha-patakot átszelő kő- és fahidak és a műemléki védettségű filagória. Ez a természetvédelmi terület nem csak Zirc városának meghatározó értéke de országos jelentőséggel is bír, hiszen a ciszterci rend már a 12. században megalapította, majd folyamatosan bővítette. Két bejárat várja a látogatókat: Veszprém felöl a tó melletti, Damjanich utcai bejárat, illetve a Győr felöli az északi oldalon, mely autóbuszok, csoportok fogadására is alkalmas.

www.zirciarboretum.hu

www.zirc.hu


Zirci Apátság

Az 1182-ben alapított Zirci Apátság épületegyüttese az elmúlt években újabb felújításon esett át, így a látogatók eredeti szépségében csodálhatják meg a város központjában található barokk templomot, a hozzátartozó díszudvart és romkertet, továbbá a 2013-ban megnyitott Látogatóközpontot is, melyben interaktív eszközök segítségével egy rendtörténeti kiállításon vehetnek részt. Az épületegyüttesben található továbbá a Bakonyi Természettudományi Múzeum a csajági mamutleletekkel, valamint az Országos Széchenyi Könyvtár 65.000 kötetet számláló Reguly Antal Műemlékkönyvtára is, melynek kazetta-berakásos dongaboltozata egyedülálló Magyarországon.

www.zirciapatsag.hu

www.zirc.hu

Forest Hills**** - Zirci Apátság

Forest Hills**** -  Herendi porcelánmanufaktúra

Herendi Porcelánmanufaktúra

A csoportosan és egyénileg is megtekinthető Porcelanium Látogatóközpontban helyi idegenvezetők mutatják be a közel 200 éves herendi manufaktúra és porcelángyártás történetét, illetve annak méltán népszerű termékeit, melyek nem csak Magyarországon, hanem az egész világon ismertek.

www.herend.com


Pannonhalmi Főapátság

A több mint ezer éves múltra visszatekintő Főapátságot 1996 óta Világörökségi helyszínként is számon tartják. Zirctől Győr felé haladva a 82. főútról már messziről látni lehet a közel 300 méter magas dombra épült klasszicista stílusú épületegyüttest. Itt a látogatók a bencés szerzetességet és az apátság belső életét bemutató rövid film megtekintése után, egy 1 órás (magyar vagy idegen nyelvű) tárlatvezetésen is részt vehetnek, ahol bemutatják a XIII. századi templomot és altemplomot, a XV. századi kerengőt és a XIX. századi könyvtárat is. Ezen a magyarországi borvidékekhez tartozó területen van a Pannonhalmi Apátsági Pincészet is, ahol borkóstolásra is van lehetősége az ide érkező vendégeknek.

www.bences.hu

Forest Hills**** - Pannonhalmi Főapátság

Forest Hills**** - Szent Mauríciusz Monostor

Szent Mauríciusz Monostor Bakonybélben

A béli monostort az első szerzetesek Szent István király adományának köszönhetően alapították meg 1018-ban. A Zirctől mindössze 15 percre található Bakonybél falu egyházi közössége 2000 óta a Pannonhalmi Főapátsághoz tartozó függő perjelség. A látogatókat az itt élő szerzetesek vezetik körbe a monostor területén, amely egy saját bio-kertészetet is működtet, ahol a gyógynövényeket és gyümölcsöket organikus módszerekkel termesztik. Az ide látogatóknak lehetőségük nyílik megkóstolni, illetve megvásárolni az itt készült termékeket is, például a gyógynövény teákat, likőröket vagy éppen a különleges marcipán csokoládékat.

www.szentmauriciusz.hu


Pannon Csillagda - Bakonybél

A 2012-ben megnyitott csillagászati élménycentrum minden látogató számára különleges élményt nyújt. Az itt található csillagászati és űrkutatás történeti kiállításon láthatunk többek között meteoritot és antik távcsöveket, továbbá megismerkedhetünk a teleszkópok szerkezetével és működésével is. Ezt követően pedig a digitális planetárium 3D-s előadásai teszik még élvezetesebbé a látogatást.

www.csillagda.net

Forest Hills**** - Pannon Csillagda - Bakonybél

Forest Hills**** - Bringaréna - Eplény

Bringaréna - Eplény

Magyarország egyetlen négyüléses felvonója a Szent Sólyom Zirctől csupán egy 10 perces autózásra van. A libegő a Malom-völgyből viszi fel utasait az Álmos-hegyi kilátóhoz, ahol gyönyörű látvány fogadja őket. Tiszta időben akár még a Balatont is lehet látni. Az aktív turizmus szerelmeseinek páratlan kikapcsolódást jelenthet az itt található Bringaréna, hiszen a felvonóval kerékpárokat is lehet szállítani, így könnyedén el lehet indulni a hegytetejéről a biciklipályák egyikén.

www.bringarena.com


Nordica Síaréna - Eplény

A télisportok kedvelőinek sem kell messzire menniük, hiszen Eplényben található Magyarország leghosszabb egyben, megállás nélkül síelhető útvonala. A Nordica Síaréna 16 sí- és 4 szánkópályával rendelkezik, továbbá kölcsönzésre és oktatásra is van lehetőség a helyszínen. Így a kezdőtől a profiig mindenki jól érezheti magát.

www.siarena.hu

Forest Hills**** - Nordica Síaréna - Eplény

Forest Hills**** - Cuhavölgyi kisvasút

Cuha-völgyi vasút

Természetkedvelő vendégeink figyelmébe ajánljuk a Cuha-völgyében kanyargó Veszprémet és Győrt összekötő vasútvonalat, amely bár 1896-ban épült, mind máig hazánk egyik legszebb hegyi pályája. A Zirc - Bakonyszentlászló között közlekedő vonatok útja sziklaszurdokokba vájt alagutakon, mészkőszikla-ormokon és viaduktokon vezet keresztül, melyek feledhetetlenné teszik az utazást.

Menetrendkereső - www.elvira.hu


Cseszneki Vár a Bakonyban

Győr felé haladva a 82-es főútvonal mellett elhelyezkedő több mint, 700 esztendős várrom egész évben várja az érdeklődőket. A 13. században épült gótikus stílusú Cseszneki Vár a magyar történelem folyamán többször is kiemelkedő szerephez jutott, mint például a török időkben vagy éppen a Rákóczi szabadságharc idején. A 19. század során több kár is érte az épületegyüttest, amely még ma is a kirándulók egyik legkedveltebb úti célja a Bakonyban.

www.csesznek.hu

Forest Hills**** - Cseszneki vár

Forest Hills**** - Via Ferrata Csesznek

Via Ferrata - Csesznek

Csesznek az extrémsportok szerelmeseinek is tartogat kihívásokat. Ugyanis 2013 nyarán három vasalt utat (via ferrata, klettersteig) adtak át a Vár tövében. A Kőmosó szurdokban kiépített 70, 120 és 180 méter hosszú sziklamászó falakon létrák, hidak és fémkábelek segítik az előhaladásban a gyakorlott túrázókat. Bár az útvonalak nehézségi foka különböző, a megfelelő felszerelés: beülő, sisak és rögzítő karabinerek minden esetben szükségesek.

www.facebook.com/vasalt.utak


Séta a Veszprémi Várban

Ha egyszer a Bakonyban járunk, érdemes meglátogatni a Királynők városát, Veszprémet is. A vár macskaköves utcáján haladva a turisták az egyházi épületeken kívül, számos múzeumban is látogatást tehetnek. Itt található például a Modern Képtár – Vass László Gyűjtemény, a Csikász Galéria, a Szentháromság téren a László Károly Gyűjtemény és a Magyar Építőipari Múzeum Téglagyűjteménye, a Tegularium, melyek a Dubniczay-ház barokk épületében kaptak helyet. Ezzel szemben az Érseki Palota hatalmas fehér épülete helyezkedik el, amely egész évben várja az érdeklődőket. A Szentháromság tér egyik legjellegzetesebb épülete azonban a neoromán stílusú Szent Mihály székesegyház, melyet Gizella, első magyar királyné alapított. A vár északi fokához érve a Szent István és Boldog Gizella szobrok mellett páratlan kilátás nyílik a régi óváros házaira, kis utcácskáira és Veszprém egyik szimbólumára a Viaduktra.

www.veszpreminfo.hu/veszpremi-seta

Forest Hills**** - Veszprémi vár

Forest Hills**** - Sobri Jóska Kalandpark

Sobri Jóska Bakonyi Kaland- és Élménypark

A Kislődön található élménypark kora tavasztól egészen az ősz végéig várja a kalandozni vágyó gyerekeket, felnőtteket egyaránt. A hoteltől csupán 45 percnyire lévő park számtalan lehetőséget kínál az aktív kikapcsolódás szerelmeseinek: lovaglás, kerékpártúra, falmászás, ugróasztalok, íjászat, vízi akadálypályák, horgászat, rodeo bika, sőt Közép-Európa leghosszabb drótkötélpályájája is itt található.

www.bakonyikalandpark.hu