Foglalás
Bezár

A footgolf bemutatása

Labdát a lyukba



A footgolf lényege, hogy egy 5-ös méretű futball labdát a lehető legkevesebb rúgással kell a kezdőrúgás helyéről egy 53,5 cm átmérőjű és 40 cm mély, legalább 50 méteres körzetben elhelyezett lyukba eljuttatni. A pálya 18 szakaszból, míg a gyakorlópályák 6, illetve 9 részből állnak, hosszuk akár a 7 000 métert is meghaladhatja. Minden szakaszhoz egy számot /PAR/párosítanak, mely azt jelenti, hogy egy jó footgolf játékos hány rúgással juttatná a lyukba a labdát.

Hogyan?



A footgolfban két alapvető játékforma létezik: a match play és a stroke play. A stroke play lényege a résztvevők összehasonlítása. Nincs külön ellenfél, csupán a pálya végigjátszása a cél. A match play esetén konkrét ellenfelet kell legyőzni, több lyukat megnyerve (a lyukat a lehető legkevesebb rúgásszámmal megjátszva). A két alap formátumnak ezen belül több változata is létezik. Mivel a footgolf a golfhoz hasonlóan önszabályozó játék (vagyis bíró nélkül zajlik, a játékosok egymás pontjait írják), minden footgolfozónak pontosan kell értenie az alapvető szabályokat. A játékot az a játékos nyeri meg, aki az összesítés alapján a legkevesebb rúgásból (pontból) teljesítette az adott versenyszakaszt. Minden egyes rúgás egy pontot jelent. Holtverseny esetén egy rúgásból (kb. 50 méterről) kell a labdát a lyukba juttatni. Az lesz a győztes, aki a lyukhoz legközelebb lövi a labdát.

Kezdőrúgás Magyarországon



A holland kezdet után Magyarországon is hamar dinamikus fejlődésnek indult a sportág, és már az indulás évében, vagyis 2009-ben megalakult az Első Magyar Footgolf Egyesület. A szervezet célja, hogy kedvet teremtsen ehhez a világon egyedülálló sportághoz. Feltett szándékuk, hogy hazánkban is egyre többen hódoljanak ennek az aktív kikapcsolódást biztosító sportnak. Az elmúlt néhány évben jelentősen nőtt a sportág népszerűsége: például 2011-ben már 11 rendezvényen közel 800 játékos vett részt. A labdába rúgók között a lelkes amatőrök mellett profi sportolók, válogatott futballisták és olimpikonok is szép számmal szerepelnek. Köszönhetően a sportág és a versenyzők sikereinek, a sajtó is folyamatosan figyelemmel kíséri a footgolf hazai fejlődését.

Hitvallás



Az Első Magyar Footgolf Egyesület célja a footgolf imázskép kialakítása, a sportág fejlesztése, a golf hagyományának és etikájának megőrzése, a nemzetközi szabályok alapján a sportág versenyrendszerének szervezése, valamint a sport erkölcsrendszerének érvényre juttatása. Az egyesület képviseli tagjainak érdekeit a sporttal foglalkozó állami szervek, a helyi önkormányzatok és társadalmi szervezetek előtt, valamint a nemzetközi sportéletben. A szervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy a sportág kultúráját meghonosítsa annak versenyzői között. A legfontosabb vezérelv az, hogy a pályán mindig tekintettel kell lenni a többiekre, a biztonság és az odafigyelés nélkülözhetetlen eleme a játéknak. Fentiekkel a footgolf a mindennapokra és a közéletre is kiható viselkedésformáló tevékenységet fejt ki.

Profik a pályán



2011-ben a Finnország ellen készülő labdarúgó válogatott is próbára tette képességeit, és a sportág osztatlan sikert aratott a játékosok körében. Mind Egervári Sándor, mind a válogatott labdarúgók elismerően nyilatkoztak a játékról, melyet végül Király Gábor nyert meg: kapusunk 46 rúgásból teljesítette a pályát. 2011 szeptemberében rendezték az I. Footgolf Csillag Fesztivál, melyen nem csak tapasztalt footgolf versenyzők, hanem közismert sportolók, médiaszemélyiségek mérték össze tudásukat. A versenyzők között Güttler Károly, Zubor Attila, Tóth Norbert, Fehér Csaba és Gianni Annoni is tesztelte a labdás lyukérzékét.

Magyar sikerek Európa szerte!



2011-ben a sportág őshazájában, Hollandiában került sor arra a viadalra, ahová a szervezők a magyar csapatot is meghívták. A 4 főt számláló magyar kontingensből hárman is bejutottak a legjobb 36 közé! A legjobb 18-ban hazánkat már csak Gelencsér Gábor és Antal Csaba képviselte, utóbbi végül – óriási bravúrt elérve – ezüstéremmel a nyakában térhetett haza! A verseny után csapatunk alig győzte fogadni a gratulációkat, többek között olyan korábbi holland válogatott labdarúgóktól, mint Barry van Galen és Michel Kreek. Egy esztendővel később, 2012 szeptemberében, ismét Hollandiában gyülekeztek a legjobb footgolfosok, és a versengés még nagyobb magyar sikert hozott. Az első helyezett Simon Wetzel mögött ugyanis Lengyel Béla – korábbi világbajnok – és Gelencsér Gábor – az Első Magyar Footgolf Egyesület elnöke – végzett. A mezőny erősségét jól jelzi, hogy olyan korábbi holland labdarúgó világsztárok is cipőt húztak, mint Roy Makaay és Ronald de Boer. A kiváló tendencia pedig Angliában folytatódott, ahol csapatunk a bajnoki címen túl az ezüstérmet és két 5. helyezést is bezsebelt!

Világbajnokság Magyarországon



Ahhoz, hogy színvonalas nemzetközi tornáról számolhassunk be, nem feltétlenül kell külföldre menni: 2012. június 1-3. között, nyolc ország részvételével, Magyarországon rendezték az Első Footgolf Világbajnokság. A magas színvonalú, rangos esemény fantasztikus sikerrel zárult, de nem kizárólag a szervezés tekintetében, hiszen az eredményhirdetéskor a dobogó mindhárom fokára magyar versenyző állhatott fel. A sportág első világbajnoka Lengyel Béla lett, aki 198 rúgással teljesítette a pályát, a második helyen Németh Péter végzett, míg a dobogó harmadik fokát Fehér Csaba foglalhatta el.

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!