Foglalás
Bezár

Mire jó a golf? így válhat Ön is golfozóvá

Egy korábbi cikkünkben már bemutattuk vendégeinknek a golf különleges nyelvét és bevezettük olvasóinkat a golf alapjaiba. De miért érdemes golfozni? És ha belekezd az ember, mit várhat ettől a sporttól? Vajon miért is van több mint 80 millió golfozó a világon?

A golf legfőbb előnyei



  • a szabad levegőn végzett tevékenység jó hatással van a mentális és fizikai egészségünkre
  • kortól és nemtől függetlenül mindenki tud játszani 2-99 éves korig
  • mozgásszervi zavarokkal küzdő játékosok is tudnak golfozni
  • a hiedelmekkel ellentétben a játék anyagilag nem megterhelőbb, mint a síelés vagy akár egy igazán elkötelezett horgász éves sportköltsége
  • gyönyörű új helyeket ismerünk meg, mivel nincs a világon két ugyan olyan golfpálya
  • baráti hangulat, segítőkész közeg
  • rengeteg klubrendezvény

Hogyan lehetünk golfozók?


Mielőtt a játékos kimehet játszani a golfpályára, egy pályaalkalmassági vizsgát kell tennie Ez egy 10 órából álló tanfolyam. A 10 óra alatt gyakorlati és elméleti tudást szereznek a játékosok, akik a tanfolyam végét sikeres vizsgával zárva „jogosítványt szereznek” a golfpályára.

Miért akarjak én megtanulni golfozni, úgyse tudok majd versenyt nyerni…


Sokakban merül fel ez a gondolat, hiszen elég reménytelennek tűnik a már sokkal jobb és tapasztaltabb játékosok elleni küzdelem. De a jó hír az, hogy ez mégsem lehetetlen. Az eltérő tudású játékosok teljesítményének összemérését segíti az ún. hendikepp rendszer.

Minden amatőr golfozó (80 millió játékos 99% amatőr golfozó státusz szerint a világon) kap egy ún. hendikeppet, miután teljesíti a pályaalkalmassági vizsgát. Ez a hendikepp mutatja azt, hogy az adott szakaszokon előírt ütésszám felett még hány db extra ütésre jogosult.

A kezdő hendikepp minden esetben 54, azaz a pályán előírt ütésszám felett 18 szakaszon még extra 54 ütést végezhet a kezdő játékos (ez minden szakaszon 3 extra ütés a PAR érték felett, azaz a profi játékostól az adott szakaszon elvárt ütésszámon felül).

Számoljunk!


Számszerűsítve a dolgokat: 18 szakasz van egy golfpályán, átlagosan 4 ütésből kell teljesíteni egy szakaszt (az esetek 90%-ban pont annyi PAR 3-as szakasz van egy golfpályán mint ahány PAR 5-ös szakasz), így kijön az, hogy egy golfpálya 72 ütésből teljesítendő egy profi szintű játékosnak.

Ha a kezdő játékos tehát 72+54 ütésből, azaz 126 ütésből teljesíti a játékkört, akkor a saját tudásához mérten „hendikeppet” játszott.
Amennyiben egy versenyen a kezdő játékosnak nincsen szüksége mind az 54 extra ütésére, hanem elég neki csak 53, akkor azt mondjuk: 1 ütéssel hendikepp alatt játszott.

Mit jelent ez?

Amennyiben ezen a versenyen a világhírű Tiger Woods is játszik, aki profi játékos révén 0-ás hendikeppel játszik, tehát neki 72 ütésből kell megjátszania a pályát és fel is használja mind a 72 ütését, akkor az ún. Nettó kiértékelési formában a kezdő játékosunk megveri Tiger Woods-ot, mivel jobbat játszott a hendikeppjéhez mérten a sztárnál, annak ellenére, hogy több mint 50 ütés van kettejük között!

A Forest Hills Golf Club egyedi kialakítású 9+9 lyukas golfpályája

Jól hangzik, ugye?


Mielőtt mindenki Tiger Woods-ot szeretné megverni, előtte érdemes tudni, hogy ez a számítás csak Nettó hendikepp alapú kiértékelésben érvényes. Profi szinten Amerikában a PGA Tour-on a legjobbak nem így, hanem Bruttó, azaz ütésszám alapján mérik össze tudásukat.

Van egy jó hírünk!


Ha Ön ennek ellenére kedvet kapott a golf versenyekhez, tudnia kell, hogy a világon rendezett golfversenyek 95%-a hendikepp alapú kiértékeléssel zajlik.

Nem csak a versenyről szól


Természetesen nem csak akkor érdemes golfütőt ragadni, ha valaki versenygyőzelmekről álmodozik. A golf kitűnő szabadidős tevékenység, kellemes kikapcsolódás és közösségi élmény.

Mi itt a Forest Hills Golf Clubban kiemelt figyelmet szentelünk minden hozzánk ellátogató kezdő és haladó golfozó egyéni igényének, épp ezért egy nagyon családias közeg van kialakulóban az utóbbi években.

Jöjjön el hozzánk és tegyen egy próbát!

Foglalja le szállását most!

Megnézem az ajánlatokat

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!