Foglalás
Bezár

Mi mit jelent a golfpályán? Ismerje meg a golf különleges nyelvét!

Világszerte több tízezer pályán sokmillióan golfoznak, hazánkban mégsem terjedt el ez a népszerű sport. A legtöbben talán a játékos minigolf pályák kipróbálásáig jutnak el, de az igazi golfpálya és a golfozás sokak számára elérhetetlen játéknak tűnik.

Pedig egyáltalán nem szabadna megijedni a hatalmas, gyönyörűen zöldellő területtől. Minden vendégünket arra bátorítjuk, hogy próbálja ki a golfot. Garantáljuk, hogy jó hangulatú és kellemesen fárasztó feltöltődésben lesz részük a gyönyörű környezetben, a friss levegőn.

De mi is az a golf? Hogyan kell játszani?



Szeretnénk egy kicsit segíteni abban, hogy ne legyen olyan ijesztő az a sok idegen szó, amit a golffal kapcsolatban lehet hallani. Ezért ebben a cikkben összeszedtük a legfontosabb golfos szakkifejezéseket és megmagyarázzuk, mi mit jelent a golfpályán. Első lépésként érdemes megismerkedni a pályát bemutató térkép kódjaival.

1



Ez a nagy 1-es jelenti, hogy ez a kis térkép a golfpálya első szakaszát mutatja be.

PAR 5



Ez a PAR érték azt jelöli, hogy egy profi státuszú játékosnak hány ütésből kell teljesítenie az adott szakaszt. A kép alapján ezt a szakaszt profiknak 5 ütésből kell teljesíteni.

Egy kis magyarázat: Egy golfozónak 18 golf szakaszt kell teljesítenie ahhoz, hogy egy kört játsszon. A szakaszok között a különbség mindig az adott szakasz vonalvezetése, illetve a szakasz hossza.

Hossz alapján 3 különböző besorolásba kerülnek ezek a szakaszok, vannak az úgynevezett PAR 3-as, PAR 4-es, illetve a PAR 5-ös szakaszok. Az, hogy milyen besorolást kapnak ezek a szakaszok, az adott szakasz kezdőpontja és a végpontja közötti távolság határozza meg.
PAR 3: Ha az úgynevezett „tee box” – azaz elütőpont és a „green” – célterület közötti távolság 240 méter alatt van, akkor az adott szakasz PAR 3-as szakasz lesz, tehát egy profi játékosnak 3 ütésből kell az elütőhelyről a lyukba ütnie a labdát.
PAR 4: Ha ez a távolság 220-450 méter hosszú, akkor ütésből kell teljesíteni.
PAR 5: Ha 410-650 méter távolságot látunk a tee box és a green között, akkor 5 ütést várnak el a profiktól.

A fenti képen a színek sávjában a szakaszok hossza is leolvasható.

SI 9



Ez a kód azt jelenti, hogy a szakasznál a Stroke index 9. Ehhez azt érdemes tudni, hogy a golfpályánkon rangsorolva van, melyik szakasz a legegyszerűbb és melyik a legnehezebb. 1-es számmal van jelölve a legnehezebb és 18-assal a legkönnyebb szakasz. Ezek alapján a 9 egy közepesen nehéz szakasznak minősül.

Újabb idegen szavak? Itt a jelentésük



A golfban az angol kifejezések terjedtek el, ezért érdemes ezekkel megismerkedni.

Alapvetően 3 fő része van egy golfszakasznak
- a tee boxok, azaz elütők
- a fairway és
- a green.
Természetesen vannak további nehezítő elemek is, mint a homok bunkerek vagy különböző víz akadályok, de a már említett 3 rész az, ami kezdetben a legfontosabb.

Tee box



A tee boxok az elütőhelyek, ezekből 4 különböző elütőhely van minden szakaszon, amiket különböző színű kockák jelölnek. A négy szín a fehér, sárga, kék, és piros. Ezek mutatják meg, hogy kinek honnan kell indítania az ütést az adott szakaszon. A besorolás függ a tudásszinttől, illetve kortól és nemtől.
- fehér: ez a célterülettől (ahol a zászlót fogjuk találni) legmesszebbi elütőpont, innen a profi szintű férfi játékosok játszanak
- sárga: innen a férfi játékosok ütnek – tudásszinttől függelenül – 55 éves korukig
- kék: innen ütnek a férfi játékosok, miután elmúltak 55 évesek
- piros: ez a célterülethez legközelebbi elütő, ahonnan a hölgyek játszanak

Fairway



Miután elindult a játék és mindenki a saját korához és neméhez tartozó elütőhelyről elvégezte az első ütését, utána remélhetőleg az úgynevezett fairway részre fog érkezni a labdája. Ennek a résznek a legfőbb tulajdonsága, hogy a fű itt nagyon apróra van vágva, könnyen megtalálható a labdánk és innen a legkönnyebb folytatnunk a játékot.
Amennyiben hibás, kacska ütést ütöttünk a tee boxról ,úgy nagy valószínűséggel a labdánk az ún. rough részre fog érkezni, ahol a fű már jóval magasabbra van hagyva, néha akár térd magasságig is megnőhet. Innen már sokkal nehezebb folytatnunk a játékot feltéve, hogy megtaláljuk a labdánkat.

Green



Tételezzük fel, hogy tökéleteset ütöttünk kezdésből és a labdánk a fairway részen landolt. Ezután a feladat az, hogy megpróbáljuk a labdánkat feljuttatni a greenre, ahol indulhat a végjáték. Itt a labdát már nem akarjuk magasra ívelni, hanem csak könnyedén be akarjuk gurítani vele a lyukba.

Bármennyire is zavaros most még ez az egész, az alábbi két segíthet elképzelni a golf szakaszt egy kicsit másképp:
Képzeljünk el egy álló embert, akinek a lábfeje jelöli az elütőpontokat, a lábak és a test jelöli a fairwayt, az álló ember körvonala a rough tehát a nagy fű, és a fej jelöli a greent, ahova ütni szeretnénk.

Milyen ütőre van szükség?



A golfozás jellegzetes képe a sokféle ütő között válogató játékos. Természetesen a különböző távolságokhoz, eltérő domborzati viszonyokhoz, akadályokhoz igazodva a tapasztalt golfozók különböző ütőket használnak. A legnagyobb eltérés, amit egy kezdő is észrevesz, az a hagyományos formájú ütő (amit a kezdő ütéstől a nagyobb távolságokra használunk) és az ún. putter ütőt, azaz gurító ütő között van. Ez utóbbi hosszú, lapos feje segíti a cél közelében a pontos gurítást.

Mi a végső cél?



Természetesen a játékos célja minden esetben a labda begurítása a green területen található lyukba (hole). Ezt a célt a lyukba helyezett piros zászló (pin) jelzi a képen.

Ugye, nem is olyan ijesztő?

A Forest Hills Golf Club egyedi kialakítású 9+9 lyukas golfpályáján Ön is kipróbálhatja a gyakorlatban ezt a különleges játékot.

Foglalja le szállását most!

Megnézem az ajánlatokat

Hírlevél feliratkozás
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy azonnal, az elsők között értesüljön kedvezményes ajánlatainkról!